Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
30.11.2024

Asiakasmaksujen massakorotus johtaa inhimilliseen kurjistumiseen Suomessa

Osana julkisten sote-palveluiden leikkaussuunnitelmiaan Suomen hallitus on päättänyt korottaa merkittävällä tavalla terveydenhuollon asiakasmaksuja. Kyseessä on linjaus, joka esimerkiksi THL:n mukaan tulee iskemään erityisesti pienituloisiin, naisiin ja ikäihmisiin. Eli juuri niihin ihmisiin, jotka keskimäärin ovat vaikeammassa asemassa.

Esimerkiksi oman hyvinvointialueeni Pohjois-Pohjanmaan Pohteen aluehallitus käsitteli sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja kokouksessaan tiistaina 26.11. Kyseessä on esitys aluevaltuustolle sen komoukseen 16.12. Maan hallituksen linjauksissa perusterveydenhuollon enimmäismaksuja nostetaan 22,5% ja erikoissairaanhoidon 45%. Mikäli esitykset menevät lävitse tällä tavalla, ei ole kyseessä kovin mahtava joululahja vähävaraisille ihmisille.

Vasemmistoliitto ei hyväksy näitä korotuksia, emme tätä koko valtakunnassa emmekä omalla hyvinvointialueellamme. Ymmärrän kyllä henkilökohtaisesti viranhaltijoiden paineen tehdä pohjaesitys, joissa vedetään maksuja ns. tappiin asti, koska maan hallitus leikkaa hyvinvointialueen rahoitusta asiakasmaksujen korotusmahdollisuuden verran. Pirullinen mekanismi siis kaiken kaikkiaan. Politiikon pitää kuitenkin aina tehdä kokonaisharkintaa siitä, mikä lopulta on oikein ja perusteltua.

Aluehallituksesessa esitimme maksujen nostoa usealla tasolla puolitettavaksi, mutta esimerkiksi sarjassa annettavien hoitojen (kuten useiden syöpähoitojen), terapiahoitojen, psykiatrisen lyhytaikaisen laitoshoidon ja kuntoutushoitojen asiakasmaksuja korotettaisiin vain elinkustannusindeksin mukaan. Valitettavasti ryhmämme esitystä ei kannattanut kukaan. Demarit tekivät oman suppeamman esityksen lääkärimaksujen osalta, mutta sekin kaatui äänin 10-3. Vasemmistoliiton esitys vähentäisi asiakasmaksutuloja noin 4 miljoonaa euroa, mikä on kohtuullinen summa 2000 miljoonan euron budjettia pyörittävän Pohteen taloudessa.

On hyvä huomata, että asiakasmaksujen nosto äärimmilleen saattaa vähentää ihmisten hakeutumista esimerkiksi sote-keskuksien lääkärien vastaanotolle, koska esityksessä heidän vastaanottomaksunsa hinta nousee peräti viidellä eurolla 28,20 euroon. Jos vähävaraisten ihmisten sairaudet vaikeutuvat terveyspalveluiden hinnan nostaman palvelukynnyksen takia, saattaa erikoissairaanhoidon kulut nousta huomattavasti. Tämä on minusta inhimillisesti katsoen kestämätöntä ja taloudellisesti typerää.

Taloudellisesti typerää on tosin myös hallituksen halu siirtää 500 miljoonaa euroa suoraan terveysjättien katteisiin. Edes uudet yli 65-vuotiaiden lääkärikäyntimallit eivät poista sen ongelmaa, koska tuohonkin kuvioon liittyy huomattavan paljon epävarmuuksia ja todennäköistä kustannustehottomuutta. Hallituksella on halu siirtää terveysjärjestelmämme ameriikkalaisen mallin vakuutuspohjaiseksi järjestelmäksi, mikä ei ole taloudellista eikä väestön terveyttä lisäävää.

Suuri ongelma liittyy myös siihen, että Pohteella ei myönnetä terveydenhuollon tasasuuruisiin terveydenhuollon maksuihin huojennuksia tai perimättä jättämisiä. Tämä olisi kyllä juridisesti mahdollista. Aluevaltuustolle menevässä pohjaesityksessä luvataan selvitystä asiaan vuoden 2025. Nyt eivät pelkät selvitykset kuitenkaan riitä, vaan mielestäni prosessi on toteutettava kiireellisellä aikataululla ja esimerkiksi pienituloisille takuueläkeläisille on ehdottomasti myönnettävä mahdollisuus saada huojennus terveyspalvelulaskuihinsa näiltä osin.

 

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

30.11.2024

Asiakasmaksujen massakorotus johtaa inhimilliseen kurjistumiseen Suomessa

16.11.2024

Kauhutarina, joka jätti tulematta

31.10.2024

Pohteen sote-keskusverkko ja Oulaskangas leikkauspolitiikan kohteena