Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
19.12.2022

Pitämäni ryhmäpuheenvuoro Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston budjettikäsittelyssä

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä on sitoutunut sote-uudistuksen toteuttamiseen. Poliittisen päätöksenteon tueksi ryhmämme on vieraillut useilla paikkakunnilla tämän syksyn aikana ja tutustunut sote-palveluihin. Käynnit ovat olleet antoisia. Jokaisella paikkakunnalla on omat erityispiirteensä ja hyvät palvelukäytäntönsä, jotka on huomioitava Pohteessa.

Nyt päätämme historiallisesta, mittaluokaltaan noin kahden miljardin talousarviosta. Aiemmin näitä päätöksiä tehtiin yli 20 organisaatiossa. Rahoitusmallin ja väestörakenteen muutos on pakottanut miettimään asioita toisin. Eikä ole ainuttakaan kokousta, jossa ei puhuttaisi osaavan henkilöstön puutteesta niin sote- kuin pelastuspalveluissa. Rahaa meillä on enemmän käytössä kuin koskaan, mutta silti siitä on kova uupelo.

Pohteen toiminta alkaa virallisesti muutaman viikon päästä. Silti logojen vaihto rakennuksien kylkiin ehtii odottaa ja ruohonjuuritason sairaanhoitajan, sosiaalityöntekijän tai pelastajan ei tarvitse tuntea organisaatiokaaviota kuin omia taskujaan uudenvuoden yönä. Riittää, että potilaat hoidetaan, perheet ja yksinäiset saavat sosiaalialalta avun ja tulipalot sammutetaan myös 1.1.2023. Siitä se arkemme toden teolla käynnistyy.

Ei ole helppo juttu saada varsinkaan päivystyksiä pelaamaan, kuten kaikki olemme uutisista saattanut lukea ympäri Suomen olevasta vaikeista tilanteista. Meillä on hyviä toimintamalleja asian suhteen, kuten KOTAS-toiminta päivystyksestä kotiutumisen helpottamiseksi. Sitä on testattu Oulussa ja Oulun eteläisessä ja se laajennetaan koko Pohteen alueelle.

Kaikessa päätöksenteossa tulee ajatella erityisesti vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta. Kannamme vasemmalla vakavaa huolta siitä, että monet pienituloiset jättävät hakeutumatta sote-palveluihin asiakasmaksujen takia. Siksi vasemmisto esitti aluehallituksessa, että pienituloisimmat, kuten jo ulosotossa olevat, toimeentulotukea saavat ja Kelan perusetuuksilla olevat voisivat hakemuksesta saada joko kohtuullistettua tai kokonaan poistettua asiakasmaksuja. Tämä on määrä huomioida asiakasmaksuista tehtävässä ohjeistuksessa, joten emme tee siitä esitystä enää täällä.

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmältä tulee yksi muutosesitys talousarvioon. Esitämme sivulta 73 pois kohtaa ”OYS:n asiakas- ja puhelinpalvelun ulkoistamisen selvittäminen”. Emme usko ulkoistamisen parantavan asiakas- ja puhelinpalveluita, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä soteuudistuksen muutosvaiheessa myös asiakaskokemuksen kannalta. Emme myöskään halua heikentää pienituloisten työntekijöiden tilannetta ja toimeentuloa, sillä sitähän ulkoistaminen käytännössä lopulta tarkoittaisi.

Budjetista löytyy ehdottomia edistysaskeleita. Esimerkiksi selviämisasema Ouluun on ollut jo pitkään myös vasemmiston tavoite. Se on eräs tapa parantaa alueemme paljon kritisoituja päihdepalveluita jo nyt pohjassa olevana pilotointina. Kun voi nukkua päihtymyksen pois ja saada tarvittaessa hoitoonohjausta, voi elämä saada aidosti paremman suunnan. Selviämisaseman tarjoama hoitomahdollisuus päihtyneille voi rauhoittaa yhteispäivystystä, joka tunnetaan ”Raatteen tienä.”

Lisäksi on hyvä asia, että kaikille Pohteen alle 20-vuotiaille nuorille tulee mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn. Se edistää seksuaaliterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja sukupuolitauteja ja tuo niin inhimillisiä kuin taloudellisia säästöjä ja sitä esimerkiksi THL ja STM ovat kannattaneet vuosia. Tulevaisuudessa on ehdottomasti perusteltua laajentaa maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaisiin, kuten kovin monella alueella on jo tehty.

Päätämme tänään Pohteen ensimmäisestä varsinaisesta talousarviosta. Tulevaisuudessa toivon, että teemme syvemmät analyysit ennen kaikkea ensimmäisistä varsinaisista tilinpäätöksistä, jotka kertovat toimenpiteidemme vaikuttavuudesta. Toivoisimmekin tilinpäätösten olevan aivan olennaisia johtamisen työkaluja.

Meillä on lukuisia hyviä linjauksia, joiden mukaan painopiste on siirrettävä peruspalveluihin ja tunnistamme tarpeen satsata integraatioon, ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin.. Kaikki ei tule menemään kuin Strömsössä, mutta osaamme ottaa opiksemme. Vaikka Pohteenkin ensimmäinen palkanmaksupäivä on perjantai kolmastoista, tuostakin selvitään.

Haluamme lopuksi kiittää valmistelua väsymättä tehneitä viranhaltijoita, yhteistyöhön hienosti kykeneviä poliittisia luottamushenkilöitä kaikista puolueista ja ennen kaikkea ruohonjuuritason pohdelaisia. Te teette palvelut jokaisen tähden myös ensi vuonna. Hyvinvoiva henkilöstö on aina tärkein voimavara sosiaali- ja terveys sekä pelastuspalveluissa. Ja nämä palvelut tehdään pohjois-pohjalaisten ihmisten puolesta.

Ja ihan viimeinen piste iin päälle, eli kannatamme ryhmien yhteisiä toimenpidealoitteita ylimääräisestä järjestöavustushausta digiopastukseen ja henkilöstön koulutusmäärärahojen turvauksesta. Kas näin se yhteistyö toimii, ja hyvää joulua ja erinomaista uutta vuotta kaikille meille!

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.07.2023

Pääministeri Orpoa viedään kuin litran mittaa

19.06.2023

Puheenvuoroni Oulun koulujen palveluverkosta valtuustossa 19.6.203

22.05.2023

Puheenvuoroni Oulun Infran ulkoistamisesta 23.5.2023