Huoltovarmuus tarkoittaa yhteiskunnan varautumista kriiseihin ja häiriötilanteisiin.
Se on noussut entistä tärkeämmäksi koronapandemian ja Venäjän rikollisen hyökkäyssodan osoitettua maailman epävarmuudet hyvin konkreettisesti.
Nyt on huolehdittava siitä, että ns. luonnolliset monopolit olisivat julkisella sektorilla takaamassa huoltovarmuuden. Luonnollisiin monopoleihin ei voi syntyä kilpailua. Kukaan ei rakenna kaksia rautatiekiskoja, sähköverkkoja tai vesijohtoja vierekkäin. Privaattibisnes niillä on usein kuin rahan painamista luvan kanssa. Kärsijänä ovat tavalliset kuluttajat ja usein myös ympäristö.
Esimerkiksi vesihuolto ja rautatieverkosto takaavat yhteiskunnan toimivuuden vaikeinakin hetkinä. Valitettavasti maito on kaatunut maahan sähköverkkojen osalta. Suomen tulisikin ostaa ne takaisin valtiolle, ja toteuttaa myös energian tuotantoa entistä enemmän julkisen sektorin toimesta. Se olisi erinomainen kansallinen sijoitus. Näin voitaisiin varsinkin tulevaisuudessa hillitä hinnannousuja ja varat menisivät esimerkiksi sähköverkon ylläpitoon ja kehittämiseen voitontavoittelun sijasta.
Jos haluat kansanedustajan, joka laittaa tikkua ristiin näiden asioiden eteen omistaen samalla jo näyttöjä asiasta, harkitse äänesi antamista minulle. Laitoin vuonna 2020 käyntiin Vesi on Meidän -kansalaisaloitteen tavoitteena estää vesihuollon yksityistäminen, joka oli tuolloin esillä usealla suomalaisella paikkakunnalla. Liki 90 000 kansalaista allekirjoitti nopeasti kansalaisaloitteen ja eduskunta hyväksyi sen yksimielisesti syksyllä 2021. Määrätietoinen työ koko kansakunnan parhaaksi kantoi hienolla tavalla hedelmää. Ponnistelu jatkuu.
(Julkaistu myös Kalevassa 3.3.2023)