Lasten ja nuorten pahoinvointi on kärjistynyt huomattavalla tavalla Oulussa. Mielenterveyshoito on ylikuormittunut niin avo- kuin osastopuolella ja lastensuojelun työtaakka on kasvanut erityisesti raskaissa palveluissa. Tähän on kiinnittänyt huomiota arviointikertomuksessaan myös tarkastuslautakunta, jonka mukaan kaupungilta tarvitaan lisätoimia näissä asioissa.
Selittäviä tekijöitä lasten ja nuorten ongelmien kasvulle on useita. Eriarvoisuus on Oulussakin lisääntynyt, eikä koronakriisin kaikista rankinta laskua ole vielä tullut maksuun. Sosiaalisesta eristäytymisestä ja etäopetuksesta aiheutuvat ongelmat näkyvät toden teolla vasta tulevaisuudessa.
Valtiovalta on sinällään ryhtynyt hyviin toimiin koulutuspuolella satsaamalla oppimisvelan maksuun koko maassa. Hallitus on suunnannut vuosien 2019-2022 ajaksi yhteensä 250 miljoonaa euroa opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen.
Erityishuomion tulisi olla kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Vasemmistoliitto on laittanut jo nyt tikkua ristiin asian eteen esittäen niihin 800 000 euron lisäsatsausta talousarvioaloitteen muodossa.
Kasvavaan nuorisoon satsaaminen on ennen kaikkea inhimillinen ja oikea teko. Jos panostamme lapsiin ja nuoriin, he pääsevät myös paremmin kiinni työelämään pyörittämään elinkeinoelämää, joka tarvitsee jokaisen työntekijän väestömme ikääntyessä hurjalla vauhdilla.
Kuntavaaliehdokas (vas)
Oulu