Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
10.06.2021

Valiokunnan tuki Vesi on meidän kansalaisaloitteelle johtamassa vesihuollon yksityistämisen estämiseen!

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta teki tänään erittäin viisaan linjauksen hyväksyessään mietinnössään yksimielisesti Vesi on meidän -kansalaisaloitteeseen, jossa esitetään vesihuollon yksityistämisen estämistä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että myös suuri sali tulee hyväksymään kansalaisaloitteen.

Lopputulemana valiokunnan päätösehdotus on seuraava:

Eduskunta edellyttää kansalaisaloitteen KAA 2/2020 vp pohjalta, että valtioneuvosto ryhtyy mahdollisimman ripeästi toimenpiteisiin sellaisen lainsäädännön valmistelemiseksi, jolla varmistetaan kunnan järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluvien julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen säilyminen kuntien omistuksessa ja määräysvallassa. ”

Olen kansalaisaloitteen vastuuhenkilönä ja alullepanijana äärimmäisen iloinen siitä, että suomalaisessa politiikassa osataan olla myös kaukaa viisaita. Vesihuollon yksityistäminen on aiheuttanut kaikkialla maailmassa vain ongelmia. Terveysturvallisuus, ympäristö ja ennen kaikkea tavallinen kuluttaja on kärsinyt luonnollisella monopolilla rahastamisesta. Hinnat ovat nousseet ja palvelu huonontunut.

Huonoista esimerkeistä lähin löytyy Suomenlahden eteläpuolelta Tallinnasta, jossa osana uusliberaalia talouspolitiikkaa käytännössä kaikki yksityistettiin. Ja esimerkiksi vesihuollon osalta kaikki meni mönkään.

Veden hinta nousi Tallinnassa erittäin paljon, suuri osa työntekijöistä sai kenkää ja yhtiö putsasi vanhatkin tulokset osinkoina omistajilleen. Sinällään kyseessä on aivan loistava rahantekokone, koska kaikki tarvitsevat vettä ja viemäröintiä ja kukaan ei vedä kaksia putkia vierekkäin.
Luonnollisten monopolien yksityistäminen ei kannata koskaan tavallisen ihmisen näkövinkkelistä. Ainoa hyötyjä on kaupallinen toimija, joka saa käytännössä luvan painaa rahaa. Tästä on Suomessa valitettavan kouriintuntuvana esimerkkinä Caruna sähkönsiirron puolella.

Vesihuollon yksityistäminen on aiheuttanut paljon rankkoja tilanteita myös Isossa-Britanniassa, unohtamatta Ranskaa ja Saksaa. Tosin esimerkiksi Pariisissa ja Berliinissä vesihuolto on jälleenkunnallistettu tehtyjen virheiden jälkeen.

Suomessa Jyväskylä yritti tunnetusti yksityistää osan sähkö- ja vesihuollostaan, mutta tälle iskettiin vahvasti stoppi kansalaisaloitteellamme, jonka allekirjoittamisesta ei voi kuin valtavasti kiittää kaikkia liki 90 000 ihmistä. Vesi on meidän -kansalaisaloite sai eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 nimeä kasaan vain hieman yli vuorokaudessa.

Nyt odotetaan eduskunnan suuren salin käsittelyä kansalaisaloitteelle. Toivon, että se tulee olemaan ensimmäinen yksimielisesti hyväksytty kansalaisaloite. Se olisi huima juttu.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja