Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
23.03.2022

Oulun kaupunginsairaalaan tulossa kipeästi kaivattuja hoitajan tehtäviä auki

Oulun kaupunginsairaalassa on jouduttu pitämään pitkään kymmeniä sairaansijoja suljettuna. Taustalla on hoitajapula, jota ei ole ollut kovin yksinkertaista ratkaista. Oulun hyvinvointilautakunnassa ongelma on ollut esillä monessa yhteydessä myös Vasemmistoliiton edustajien toimesta.

Marraskuussa 2021 tilannetta lähdettiin kohentamaan jo perustamalla 15 sairaanhoitajan ja 15 lähihoitajan vakituinen sijaisrinki, joihin lähdettiin rekrytoimaan työntekijöitä omista määräaikaisista työntekijöistä. Koska alalle ei ole kovinkaan yksinkertaista saada työntekijöitä, ei sijaisrinkiäkään ole ollut helppoa saada täyteen.
Tulevana tiistaina 29.3. Oulun hyvinvointilautakunnassa on linjaus lähteä aidosti palkkaamaan lisää hoitajia Oulun kaupungin sairaalaan, kun päätöksenteossa on esitys seitsemän sairaanhoitajan ja viiden lähihoitajan tehtävän perustamisesta. Tämä on oikein hyvä esitys, jota myös vastaa Vasemmistoliiton esiin nostamiin huoliin.
Kuten esityslistan tekstissä todetaan, tämä kohentaisi työhyvinvointia, lisäisi potilas- ja työturvallisuutta sekä mahdollistaisi suljettujen sairaansijojen avaamisen. Lisäksi suotavaa olisi, ettei oululaisten ole tarve jatkossa mennä paikkapulan takia kauemmaksi maakuntaan hoitoa saamaan. Moinen ”maakuntaralli” ei ole varmasti kenenkään etu. Ei potilaan eikä hoitavan tahon.
Oulun kaupunginsairaalassa on panostettu tiedolla johtamiseen hoitoisuusmitoituksen kautta. Hoitotyöstä on tullut entistä vaativampaa, ja tämänkin takia lisäresurssit kaupunginsairaalaan ovat perusteltu. Hyvinvointialueen toiminnan käynnistyessä ensi vuoden alussa on olennaista, että myös Oulun kaupunginsairaalan toiminta parantuisi. Oulun kaupunginsairaalassa on jo nyt töissä erittäin paljon päteviä ammattilaisia, mutta työn haastavuuden takia sitä on pidetty tietyllä tavalla hoitajien ”suolakaivoksena”, joka ei ole välttämättä ollut kaikista vetovoimaisin työpaikka hoitoalallakaan. Uskon kuitenkin, että lautakunta päätyy tulevana tiistaina viisaaseen päätökseen OKS:n lisävakansseista.
Luonnollisesti oma kysymyksensä kuitenkin on se, kuinka toivottavasti pian perustettavat tehtävät saadaan täytettyä. On haastavaa saada hakijoita sote-alan ammattilaisten ollessa todellakin kiven alla. Toistaiseksi kuitenkin vakituisiin paikkoihin on yleensä riittänyt hakijoita, joten olen kohtuullisen luottavainen asian suhteen. Sote-alan työmarkkinaneuvottelut käyvät nekin kuumina, ja toivon todellakin niiden päätyvän tuntuviin palkankorotuksiin hoitajien kannalta. Tämä kuitenkin melkein edellyttäisi väliintuloa valtiovallalta sen taatessa hyvinvointialueiden rahoituksen tarveperusteellaan. Elämme erittäin monella tapaa haastavia ja mielenkiintoisia aikoja.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja