Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
12.01.2021

Oululle oppia Tampereen rahahuolioppaasta

Tampereella on toimittu rohkeasti taloudellista eriarvoisuutta vastaan. Kaupungissa on toiminut pormestarin asettamana poliittisesti edustava köyhyystyöryhmä, joka on saanut Pirkanmaallakin vellovista kunnallisista säästöpaineista huolimatta aikaan hyvää pienituloisten hyväksi. Johtavana ajatuksena on ollut pienituloistenkin elämänlaadun parantaminen niillä keinoin, joihin voidaan vaikuttaa kunnallisen päätöksenteon kautta.

Työ kantoi joka tapauksessa hedelmää, koska työryhmän tekemän, vuoden 2019 pöytään nuijitun köyhyysohjelman kautta Tampere lähti tekemään määrätietoista työtä konkreettisten uudistusten puolesta. Tästä esimerkkinä työttömien aktiivipassi ja sen käytön laajennus, sekä myös Oulussa käytössä oleva sosiaalinen luototus.

Oman kotikaupunkini Oulun taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vaikea. Onneksi valtiovalta on toiminut osaltaan pienituloisten hyväksi. Esimerkiksi koronakriisin takia toimeentulotuessa oli koronakorotus viime vuoden loppuun saakka. Eduskunnan linjaamat terveydenhuollon asiakasmaksujen kohtuullistamiset helpottavat noin miljoonan ihmisen taloustilannetta koko valtakunnassa astuessaan voimaan ensi kesänä. Tässä vain muutama esimerkki hallituksen tekemistä eriarvoisuutta vähentävistä uudistuksista.

Monen oululaisen taloudellinen tilanne on joka tapauksessa erittäin heikko. Sen näkee esimerkiksi Kalevan uutisoinnissa, jossa kerrottiin esimerkiksi Toppilan, Taskilan, Tuiran, Kaukovainion ja Hiirosen postinumeroalueilla asuvista ihmisistä jopa kymmenen prosentin joutuvan turvautumaan toimeentulotukeen. Rahavaikeuksien kanssa kamppailevat ihmiset tarvitsevat erittäin laajaa tukea. Myös lisää tietoa.

Oulu voisi ottaa Tampereelta oppia kaupungin ”Apua rahahuoliin” –oppaan muodossa. Sen taustalla on kaupunginvaltuutettu Mikko Aaltosen (vas) valtuustoaloite, joka sai taakseen esitysvaiheessa laajan poliittisen tuen perussuomalaisista vihreisiin, kepun ja vihreiden kautta koukaten. Oppaassa on yksiin kansiin laitettu konkreettisia ja hyvin paikallistavia neuvoja muun muassa siihen, mitä on hyvä tehdä kun rahat eivät riitä laskujen maksuun, kuinka voi budjetoida henkilökohtaiset tulonsa ja menonsa, ja mistä voi hakea apua taloudelliseen ahdinkoon.

Yksi opas tuskin poistaisi köyhyysahdinkoa Oulustakaan. Se voisi olla silti monelle hyvä tuki, josta kootusti voisi löytää keskeiset avunhaun tavat. Siksi Ouluunkin olisi hyvä saada oma ”Apua rahahuoliin” –opas.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.07.2023

Pääministeri Orpoa viedään kuin litran mittaa

19.06.2023

Puheenvuoroni Oulun koulujen palveluverkosta valtuustossa 19.6.203

22.05.2023

Puheenvuoroni Oulun Infran ulkoistamisesta 23.5.2023