Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
16.01.2022

Viikko jäljellä aluevaalipäivään – mitä ovat vaaliteemani?

Nämä vaaliteemat ovat minulle erityisen tärkeitä jo viikon kuluttua olevissa aluevaaleissa! Tsekkaa ne alta.

1.MIELENTERVEYS

Pohjois-Pohjanmaalla on eniten mielenterveysperustaista työkyvyttömyyseläkettä saavia 18-24 -vuotiaita. Erityinen panostus mielenterveyspalveluissa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on suunnattava lasten ja nuorten hyvinvointiin, mutta aikuistenkaan palveluita ei saa unohtaa. Tärkeää on painottaa matalan kynnyksen apua. Olennaisinta mielenterveystyötä on kuitenkin rakentaa yhteiskunnan palvelut jo neuvolasta alkaen tukemaan mielen hyvinvointia.

2. PERUSPALVELUT

Uudella hyvinvointialueella on tärkeintä saada peruspalvelut toimimaan. Pohjois-Pohjanmaa on laaja maakunta ja siellä on oltava kattava verkosto sote-palveluiden toimipisteitä. Palveluita on taattava kaikille niin, että terveyserot ihmisten välillä kaventuvat ja koettu hyvinvointi paranee. Vahva huomio on suunnattava vanhushoivan inhimillisyyteen, joka ei ole todellakaan ollut mikään itsestäänselvyys Suomessa.

3.TYÖ

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen on oltava erinomainen työnantaja. Sote-ammattilaisten pula on erittäin suuri, eikä se korjaannu ilman työntekijöiden aitoa arvostusta. Sen on näyttävä myös konkreettisesti lompakossa ja työhyvinvoinnissa ylipäätään. On kehitettävä työntekijälähtöisiä työaikajoustoja ja huomioitava työntekijöiden erilaiset elämäntilanteet. Näin luodaan veto- ja pitovoimainen työpaikka.

Eikä siinä vielä kaikki!

Sote-palvelut on tuotettava pääsääntöisesti julkisena työnä. Järjestöt tai yritykset voivat toimia täydentävässä roolissa sote-palveluiden tuottajina. Paikallisten järjestöjen ja yritysten toimintaedellytykset täydentävinä palveluntuottajina on priorisoitava niinkuin laki sen vain mahdollistaa.

Monissa paikassa sote-palvelut ovat kovilla ja tämä kertoo ennen kaikkea inhimillistä ongelmista. Esimerkiksi Oulussa lastensuojelussa huostaanotot ovat lisääntyneet vuoden aikana yli 60 % ja myös kiireelliset sijoitukset 30 prosentilla.

Yhdenvertaiset pelastuspalvelut on oltava saatavilla koko hyvinvointialueella. Myös sopimuspalokuntien ja vapaapalokuntien toimintaedellytykset on taattava koko hyvinvointialueella.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja