Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
12.03.2023

Alipalkkaus on kriminalisoitava Suomessa

Varkaus on Suomessa yleisesti tunnustettu rikos ja siitä on säädetty laissa rangaistukset. Asia ei valitettavasti ole kuitenkaan aina näin yksinkertainen.

Lainsäädäntömme kaipaa parantamista, koska duunarin alipalkkauksesta pääsee valitettavan usein kuin koira veräjästä. Tuolloin työehdoilla keplotteleva, työntekijöilleen kuuluvaa rahaa omaa taskuunsa laittava työnantaja toimii täysin väärin myös sitä ehdotonta valtaosaa yrittäjistä kohtaan, jotka toimivat rehellisesti maksaen palkat niin kuin pitääkin.

Työmarkkinarikollisuudessa kiinnijäämisen riski on usein pieni ja usein hyväksikäytön uhrina on muualta Suomeen tullut. He valmistavat meille lounaita ja rakentavat asuntoja.

Ensimmäisenä askeleena on säädettävä tiukat hallinnolliset ja taloudelliset sanktiot alipalkkauksesta ja niitä tulee seurata minimipalkkalaki, joka kriminalisoi alipalkkauksen. Näin palkkavarkaudelle laitetaan aidosti suitsia. Rangaistukseksi ei riitä se, että maksamatta jääneet palkat maksetaan työntekijälle.

Samassa yhteydessä ay-liikkeelle on annettava joukkokanneoikeus, jolla mahdollistetaan liitoille keino ajaa kaikista vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten asemaa. Tähän eduskunta voi kyllä puuttua.

Vasemmistoliitto on sitoutunut niin palkkavarkauden kuin joukkokanneoikeuden edistämiseen eduskuntatyössä. Työntekijän etu on päätöksentekomme keskipisteenä nyt ja jatkossa.

(Kirjoitus julkaistu myös Rantalakeus-lehdessä 8.3.2023)

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.07.2023

Pääministeri Orpoa viedään kuin litran mittaa

19.06.2023

Puheenvuoroni Oulun koulujen palveluverkosta valtuustossa 19.6.203

22.05.2023

Puheenvuoroni Oulun Infran ulkoistamisesta 23.5.2023