Porin kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluissa on käytössä muutamana päivänä vuodessa ”Maksa mitä haluat” -käytäntö, jossa asiakas voi päättää esimerkiksi uimahalliin tai museoon maksamansa sisäänpääsykäynnin suuruuden. Maksettava summa voi olla niin 20 euroa kuin 20 senttiä.
Useamman vuoden jatkuneessa käytännössä tarjotaan näin ollen matalalla kynnyksellä tutustumismahdollisuus kaupungin tarjoamiin harrastuksiin ja innostetaan esimerkiksi liikunnan ja taiteen pariin. Esimerkiksi vuonna 2024 näitä päiviä tulee olemaan kolme Porissa eri vuodenaikoina.
Kyseisinä teemapäivinä esimerkiksi liikuntalaitosten kävijämäärät ovat olleet verrokkipäiviin verrattuina noin kaksinkertaisia, myös kulttuurilaitosten kävijämäärät ovat tuolloin selkeästi suuremmat. Vaikkapa koko perhe voi samana päivänä käydä niin uimassa kuin museossa.
”Maksa mitä haluat” -päivien vaikutus kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kokonaismaksukertymään päivävertailuna vaihdellut Porissa. Joskus maksutulot ovat suurempia ja joskus pienempiä kuin verrokkipäivinä.
Pori sai viimeisimmässä valtakunnallisessa Urheilugaalassa vuoden liikkuvimman kunnan palkinnon. Eräänä taustatekijänä tälle tunnustukselle on ollut ”Maksa mitä haluat”-käytäntö. Sen tarjoaman tutustumismahdollisuuden ohella se on myös oivallinen markkinointitoimenpide hyvinvointia lisääville kulttuuri- ja liikuntapalveluille. Kokemukset siitä ovat olleet siis erittäin myönteiset. Välillä mukana päivässä on ollut myös Porin joukkoliikenne.
Muiden paikkakuntien hyviä käytäntöjä kannattaa ottaa käyttöön myös täällä. Teinkin 29.1. valtuustoaloitteen siitä, että Oulu ottaisi käyttöön vastaavan ”Maksa mitä haluat” käytännön tai sen tyylisen linjauksen kulttuuri- ja liikuntapalveluihin muutamana teemapäivänä vuodessa. Tämä tukisi osaltaan myös Oulun asemaa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkina.
Olli Kohonen
Sairaanhoitaja(AMK), filosofian maisteri
1. varavaltuutettu (vas)
Oulu
(Kirjoitus julkaistu myös Forum24-lehdessä 14.2.2024)