Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
19.06.2023

Puheenvuoroni Oulun koulujen palveluverkosta valtuustossa 19.6.203

Oulussa on muutaman vuoden kuluttua eli vuonna 2030 4000 oppilasta nykyistä vähemmän. Tuolloin koulunsa aloittaneet ovat jo nyt syntyneet. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikilla kaupungin suuralueilla lasten määrä vähenee.

Tämä on surullinen fakta, joka noudattelee valtakunnallista linjaa. Me kaikki toivomme täällä, että lapsia olisi maassa enemmän. Syntyvyyttäkään ei saa yksin uusilla kaavoilla nousemaan Oulussa, vaikka kuinka tahtoisi.

Syntyvyyden laskun taustalla ovat laajemmat yhteiskunnalliset syyt, joihin meidän on ehdottomasti pureuduttava kaikilla päätöksenteon tasoilla. Perheystävällisyys, työelämä, asenneilmapiiri ja sosiaalinen tukeminen, jos aivan muutaman kehitettävän tarpeen mainitsee.

Mutta kun syntyvyystilanne on nyt tämä, palveluverkon on tässä hetkessä mukauduttava sen mukaan. Ei koulujen(kaan) määrä ja sijainti tässä kaupungissa voi olla mikään kiveen hakattu monotoliitti. Lasten koulutyötä ei kukaan ole lopettamassa, todellakin päinvastoin. Se jatkuu aivan varmasti.

Rahan ei tule ratkaista varsinkaan lapsia koskevia kysymyksiä. Tästäkin täällä on varmasti yksimielisyys. Mutta emme voi väistää sitä faktaa että valtionosuudet lapsimääräennusteen mukaan tippuvat liki 30 miljoonalla ja todellinen korjausvelka lakkautusuhan alla olevissa kouluissa on liki 30 miljoonaa euroa. Eikä tässäkään välttämättä ole kaikki, koska hallitusohjelmahan sisältää suuria leikkauksia valtionosuuksiin.

Koulujen palveluverkosta on neuvoteltu pitkään eri poliittisten ryhmien kesken. Erityisen tunnustuksen haluan antaa sivistyslautakunnan pj Martti Korhoselle, joka ollut prosessin keskiössä. Tämä esitys ei ole kepein sydämin ja heikoin tiedoin tehty linjaus, eikä näitä linjoja tehdä ketään vastaan.

Asiaa on puntaroitu pitkään lasten etu etunenässä. Materiaalia erilaisine lasten etua kartoittavine selvityksineen löytyy satoja sivuja esityslistasta.

Minusta lapsen etu eivät ole ennen kaikkea seinät yhdessä tietyssä paikassa, vaan laadukas opetus erinomaisessa oppimisympäristössä ja tarvittavien erityispalvelujen sujuva saatavuus. Laadukasta opetusta voidaan tarjota niin pienissä kuin isoissa kouluissa. En oikein ymmärrä isojen koulujen mollausta, koska ne ovat nytkin monesti erittäin hyviä paikkoja lapsille nekin.

Ymmärrän ja tiedän hyvin, että koulu on monen alueen keskus. Ymmärrän erittäin hyvin, että tänään käsitelty palveluverkkolinjaus on todella vaikea. Päätösesityksessä on huomioitu myös se, että rakennuksia ja esimerkiksi niiden yhteydessä olevia liikuntakenttiä voidaan tarvittaessa käyttää myös alueen yhteisölliseen käyttöön. Ei unohdeta sitä. Meidän kaupunkina on varmistettava tämä toteutuminen.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja