Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
31.05.2021

Lasten ja nuorten hyvinvointi päätöksenteon keskipisteeseen Oulussa

Lasten ja nuorten pahoinvointi on kärjistynyt huomattavalla tavalla Oulussa. Mielenterveyshoito on ylikuormittunut niin avo- kuin osastopuolella ja lastensuojelun työtaakka on kasvanut erityisesti raskaissa palveluissa. Tähän on kiinnittänyt huomiota arviointikertomuksessaan myös tarkastuslautakunta, jonka mukaan kaupungilta tarvitaan lisätoimia näissä asioissa.

Selittäviä tekijöitä lasten ja nuorten ongelmien kasvulle on useita. Eriarvoisuus on Oulussakin lisääntynyt, eikä koronakriisin kaikista rankinta laskua ole vielä tullut maksuun. Sosiaalisesta eristäytymisestä ja etäopetuksesta aiheutuvat ongelmat näkyvät toden teolla vasta tulevaisuudessa.

Valtiovalta on sinällään ryhtynyt hyviin toimiin koulutuspuolella satsaamalla oppimisvelan maksuun koko maassa. Hallitus on suunnannut vuosien 2019-2022 ajaksi yhteensä 250 miljoonaa euroa opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen.

Nyt Oulun kaupungissakin on toden teolla herättävä lasten ja nuorten hätään. Neuvoloihin, varhaiskasvatukseen, koulutukseen tai esimerkiksi maksuttomiin liikuntavuoroihin ei tule suunnata leikkauksia, vaan suunnan on oltava päinvastainen.

Erityishuomion tulisi olla kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Vasemmistoliitto on laittanut jo nyt tikkua ristiin asian eteen esittäen niihin 800 000 euron lisäsatsausta talousarvioaloitteen muodossa.

Kasvavaan nuorisoon satsaaminen on ennen kaikkea inhimillinen ja oikea teko. Jos panostamme lapsiin ja nuoriin, he pääsevät myös paremmin kiinni työelämään pyörittämään elinkeinoelämää, joka tarvitsee jokaisen työntekijän väestömme ikääntyessä hurjalla vauhdilla.

Olli Kohonen
Kuntavaaliehdokas (vas)
Oulu
(Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 31.5.2021)

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.07.2023

Pääministeri Orpoa viedään kuin litran mittaa

19.06.2023

Puheenvuoroni Oulun koulujen palveluverkosta valtuustossa 19.6.203

22.05.2023

Puheenvuoroni Oulun Infran ulkoistamisesta 23.5.2023