Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
13.01.2023

Yhteiskirjoitus Susanna Kisnerin kanssa: Kai­kil­la on oikeus mielen hy­vin­voin­tiin – di­gi­ta­li­saa­tio on yksi rat­kai­su mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den pa­ran­ta­mi­sek­si

Yhä useampi suomalainen kamppailee mielenterveyden ongelmien kanssa. Mielenterveysongelmat aiheuttavat kohtuuttomia inhimillisiä ongelmia yksilölle ja vievät pahimmillaan terveyden, hyvinvoinnin ja työkyvyn.

Pelkästään masennuksen takia menetetään Suomessa sairauslomina jopa 2,5 miljoonaa työpäivää vuodessa ja mielenterveyden häiriöiden kustannukset yhteiskunnalle ovat OECD:n arvion mukaan noin 11 miljardia euroa/vuosi. Summa koostuu terveyspalveluiden ja työmarkkinoiden kustannuksista sekä sosiaaliturvamenoista. Työkyvyttömyyseläkkeistä yli puolet on mielenterveysperusteilla myönnetty.

Ongelma on kärjistynyt eritoten lasten ja nuorten keskuudessa. Kukaan ei ole voinut väistää uutisia, joissa kerrotaan jatkuvilla ylipaikoilla olevista nuorisopsykiatrisista osastoista. Median välittämät tiedot ovat totta, ja niiden takana ovat ihmiskohtalot. Asioita olisi voinut ja pitänyt tehdä paremmin tilanteen korjaamiseksi, tätä vastuuta minkään puolueen päättäjä ei voi väistää.

Toisaalta on niin, että mielenterveyden ongelmista on sallitumpaa puhua. Stigma on helpottamassa, mikä on luonnollisesti hyvä asia. Tilastoissa on nähtävissä myös myönteistä kehitystä, koska itsemurhien määrä on vähentynyt paljon.

Vuonna 1990 yli 1 500 suomalaista päätti elämänsä oman käden kautta, kun vuonna 2020 lukema oli 717. Selvää tietenkin on, että jokainen itsemurha on liikaa ja yhteiskunnan on tehtävä kaikkensa niiden määrän vähentämiseksi entisestään.

Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan lisää matalan kynnyksen apua ja hoitojonojen purkamista. Laadukkaaseen hoitoon on päästävä nopeasti ja oikea-aikaisesti. Digitalisaatio on yksi ratkaisu mielenterveyspalveluiden parantamiseksi. Suomen yliopistosairaaloiden yhteisesti kehittämässä Terapiat etulinjaan -toimintamallissa parannetaan mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja digitaalisten ratkaisuiden avulla kaikilla hyvinvointialueilla.

”Kukaan ei ole voinut väistää uutisia, joissa kerrotaan jatkuvilla ylipaikoilla olevista nuorisopsykiatrisista osastoista. Median välittämät tiedot ovat totta, ja niiden takana ovat ihmiskohtalot.”

Terapiat etulinjaan -toimintamallissa hyödynnetään laaja-alaista Mielenterveystalo.fi -palvelua, josta löytyy omahoitoapua mielenterveyden haasteisiin, kuten esimerkiksi ahdistukseen, masennukseen, aggressioon tai jännittämiseen.

Toimintamalli tarjoaa myös Terapianavigaattori-toiminnan, joka nopeuttaa tiedon keräämistä, hoitoarviointia ja sopivaan hoitoon ohjautumista.

Jokainen voi tehdä oman monipuolisen oirearvion osoitteessa Terapianavigaattori.fi. Nettikonsteilla ei kuitenkaan ole tarkoitus korvata inhimillistä hoitokontaktia, vaan nopeuttaa hoitoon pääsyä ja helpottaa pahoinvointia.

Näemme, että tulevalla vaalikaudella päätetään erityisen paljon siitä, millaiseksi suomalaisten mielen hyvinvointi muodostuu jatkossa. Kun satsaamme varhaiseen puuttumiseen, ennaltaehkäiseviin palveluihin, yksinäisyyden vähentämiseen kaikissa ikäluokissa ja rakennamme vahvemmin lapsi- ja nuorisoystävällistä Suomea, voimme kääntää maan suunnan parempaan. Jokaisella suomalaisella on oikeus mielen hyvinvointiin.

Susanna Kisner
aluevaltuutettu
kansanedustajaehdokas (kesk.)

Olli Kohonen
aluevaltuutettu
kansanedustajaehdokas (vas.)

(Kirjoitus on julkaistu myös Kalevassa 13.1.2023)

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja