Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
15.11.2021

Uudesta hyvinvointialueesta esimerkillinen työnantaja

Tulevien hyvinvointialueiden toiminnan kannalta eräs merkittävimmistä asioista on osaavan sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saatavuus. Hoitajapula on tullut myös suuren yleisön tietoon viime aikoina käydyn julkisen keskustelun ansiosta.

Hoivakodeissa ja osastoilla on käynnissä jatkuva selviytymistaisto riittävän miehityksen puolesta. Tuplavuorot ja ylityöt ovat äärimmäisen ja valitettavan tuttuja juttuja hoitohenkilöstölle.

Tilannetta mutkistaa entisestään se, että lähi- ja sairaanhoitajista reilut kolmannes jää eläkkeelle kymmenen vuoden sisään. Sama harmaantuva yhtälö nähdään koko väestötasolla, mikä tarkoittaa hoivatarpeen lisääntymistä. Ihmisen ikääntyessä kun erilaiset krempat ja sairaudet lisääntyvät.

Ei ole väärin sanoa, että Suomeen ja myös Pohjois-Pohjanmaalle iskee monessa aallossa tuleva hoivatsunami. Eläkevakuuttaja Keva ennakoi yksin maakunnassamme olevan vuonna 2030 780 sairaanhoitajan henkilöstövajeen! Valtiovalta on sinällään lähtenyt pistämään tikkua ristiin ongelman ratkaisemiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt käynnistää henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden varmistamiseksi.

Hoitoalan kiire, rankkuus ja kehno palkkaus ovat alan ydinongelmat. Johtamisessakin olisi monessa paikkaa korjattavaa. Työhyvinvointi on paremminkin pahoinvointia, ja tämä ei ole ainakaan omiaan parantamaan palveluiden tasoa. Ja sote-alalle tyypilliset määräaikaiset työsuhteet, joita valitettavasti julkinen sektorikin viljelee, ovat omiaan lisäämään hoitoalan epävarmuutta.

Tulevan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen on panostettava erityisesti toimintaan esimerkillisenä työnantajana. Olisi hyvä, että hyvinvointialueen aloittaessa tehtäisiin ammattiliittojen kanssa toimenpideohjelma, jossa linjataan konkreettiset toimenpiteet työolojen ja työehtojen parantamiseksi.

Samalla tulisi myös selvittää tarpeet rekrytoida lisää ammattilaisia vakituisiin työsuhteisiin ja linjata toimet ammattiryhmien välisen työnjaon ja työprosessien selkeyttämiseksi. Laitetaan siis myös palkankorotuksen ansaitsevat sote-ammattilaiset tekemään mielekästä, koulutusta vastaavaa työtä ja luodaan sille inhimilliset olosuhteet.

Olli Kohonen
1. varakaupunginvaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen
Aluevaaliehdokas (vas)
Oulu

(Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 15.11.2021)

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja