Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
30.12.2022

Saattohoitovapaa inhimillistämään elämän viimeisiä hetkiä

Kuluneen vaalikauden merkittävimpiin pysyviin yhteiskunnallisiin edistysaskeleisiin lukeutuu luonnollisesti perhevapaauudistus. Kuten sote, sekin saatiin pitkällisen veivaamisen jälkeen vasta tämän hallituksen toimesta lävitse. Erityisesti miehille perhevapaauudistus on myönteinen asia.

Mutta lasten ohella monet hoitavat omaisiaan muissakin elämäntilanteissa. Moni hoitaa iäkkäitä vanhempiaan tai muita omaisiaan. Kaikki tämän tehdään usein työn ja muiden kiireiden lomassa. Joskus tämä johtaa inhimillisesti katsoen kovin vaikeisiin tilanteisiin.

Omaishoidon haasteet ovat toki omat lukunsa, mutta toivoisin ensi hallituksen ottavan työlistalleen myös aidon saattohoitovapaan. Se olisi erittäin tärkeä asia ajatellen elämän viimeisiä hetkiä, jotka ovat aivan yhtä tärkeitä kuin ensimmäiset hetket. Kuoleman lopullisuuden edessä soisi olevan aidon pysähtymisen, tukemisen ja yhdessäolon mahdollisuuden niin kuolevalle kuin hänen läheisilleen.

Nyt sen suhteen on otettu ensiaskeleita, koska lakiin perustuen on saatu viiden päivän saattohoitovapaa, jolloin voi käyttää vaikeasti sairasta omaista lääkärissä tai muuten huolehtia hänen hoivastaan. Se on kyllä otettava palkattomana.

Toivoisin, että saattohoitovapaasta haettaisiin mallia Ruotsista. Siellä se on ollut jopa sata päivää ja paikallinen Kela maksaa 80 prosenttia palkasta. En tiedä, onko tässä talouden tilanteessa vielä aivan yhtä laajaan vapaaseen, mutta osa tuostakin olisi positiivinen asia. Saattohoitovapaa voisi toisaalta vähentää kalliin sairaalahoidonkin tarvetta, mikä saattaisi hyvinkin tuoda taloudellisia säästöjä mukanaan. Mutta ennen kaikkea se antaa paremman mahdollisuuden sanoa ne tärkeimmät hyvästit parantumattomasti sairaalle läheiselle.

Moni työpaikka sinällään joustaa hienosti jo nyt tällaisissa tapauksissa mahdollistaen pidemmätkin poissaolot, mutta mikään itsestäänselvyys se ei ole. Lakiin kirjattuna laajempi saattohoitovapaa ei olisi esimerkiksi kenenkään hyvästä tahdosta tai muista edistyksellisistä toimintamalleista kiinni.

Asian puolesta on tehty useampikin kansalaisaloite, mutta ne eivät ole vielä johtaneet tuloksiin. Toivottavasti asiasta tulisikin ensi vaalikaudella hallituksen esitys, niin eteneminen olisi selkeämpi. Saattohoitovapaan laajennuksen voisi perustellusti huomioida esimerkiksi sosiaaliturvan meneillään olevassa kokonaisuudistuksessa.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja