Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
11.10.2021

Valtuustoaloite: Ouluun suurempi keskusleikkipuisto / perhepuisto

Porin keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa kaupunkipuisto Kirjurinluodossa sijaitsevaa Pelle Hermannia pidetään yleisesti Suomen leikkipuistoista parhaana ja laajimpana.

Se on kooltaan leikkipuistoksi valtavan iso (noin kolme hehtaaria) ja siellä on erittäin paljon leikkimahdollisuuksia monen ikäisille lapsille. Siellä on esimerkiksi hurjia ja pitkiä liukumäkiä, ja vastaavasti mukavia vauvakeinuja aivan pienimmille taaperoille ja kaikkea muuta sen väliltä. Pelle Hermanni on maksuton, ja aika siellä sujuu perheillä kuin siivillä. Täksi kesäksi sinne tuli vielä musiikkipuisto, jossa on monenlaisia soittopelejä lapsille. Kirjuriluodon alueelta löytyy myös eläinpuisto, joka on lasten kannalta
kiinnostava.

Tässä valtuustoloitteessa esitetään, että Ouluun kehitettäisiin esimerkiksi hyvin saavutettavissa olevaan Hollihakaan vastaavanlaista ”Pelle Hermannia” sieltä jo löytyvän hienon ja modernin leikki- ja skeittipuiston pohjalle laajentamalla sitä nykyisestään. Eräs sijaintivaihtoehto ko. puistolle voisi löytyä mahdollisesti myös Hupisaarilta. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi Hollihaan/Hupisaarten aluetta voisi kehittää monipuolisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia sisältävän perhepuiston suuntaan, jollainen on esimerkiksi Lahdessa Launeella. Siellä on esimerkiksi Oulun tapaan liikennepuisto, mutta myös esimerkiksi kesäisin käytössä oleva vesileikkialue. Myös Lahden Launeen perhepuisto on lähes
kolmen hehtaarin kokoinen.

Leikkipuistot ovat erittäin tärkeitä perheille ja ennen kaikkea lapsille. Ne voivat yhtenä asiana jopa vaikuttaa perheen muuttopäätöksiin ja lisäävät kaupungin pito- ja elinvoimaa. Oulussa on hienoja keskusleikkipuistoja eri puolilla kaupunkia, mutta varsinainen suurempi vetonaula puuttuu. Oululla on ymmärrettävät taloushaasteet, mutta lapsiin satsaaminen kannattaa aina
ollen todellinen tulevaisuusinvestointi.

Oulun tulisi pitää kiinni Unicefin meille antamasta arvonimestä lapsiystävällinen kaupunki. Suurempi keskusleikkipuisto tai perhepuisto tukisi tätä tavoitetta. Lapsiystävällisyyden puolesta on tehtävä työtä monella saralla koko kaupungissa. Oululla on sinällään pitkäjänteinen suunnitelma leikkipuistojen kehittämisestä aina vuoteen 2032 asti, mutta sen lisäksi kaupunkiin tarvittaisiin vielä yhtä erityisen suuri vetonaula suuren keskusleikkipuiston muodossa. Suuri keskusleikkipuisto tai perhepuisto tukisi osaltaan Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026, jossa eräänä olennaisena osana on kaupungin
lastenkulttuurin profiilin nostaminen.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja