Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
01.05.2023

Vappupuhe Limingassa

Suomi on monenlaisten muutosten kourissa. Niitä koetaan myös täällä Pohjois-Pohjanmaalla, ja arjen kannalta eräs merkittävimmistä muutoksista koskee sosiaali- ja terveys sekä pelastuspalveluiden uutta järjestämistapaa.

Hyvinvointialueet ovat toimineet nyt käytännössä neljä kuukautta, ja edelleenkin myös oman Pohteemme voi luonnehtia olevan eräänlaisessa käymistilassa. Olen itse päässyt mukaan ohjaamaan tätä prosessia aluevaltuuston varapuheenjohtajana, ja istun liki viikottain kokoontuvan aluehallituksen pöydän ääressä hakemassa mahdollisimman hyviä ratkaisuja maakunnan ihmisten kannata.
Alkuvuotta ovat leimanneet tiedot siitä, kuinka muutoksessa on ollut haasteita. Palkanmaksussa on ollut haasteita, palveluiden tasojen yhdenmukaistaminen kaikkialla maakunnassa on aiheuttanut keskustelua ja itse palvelut tulevat muuttumaan. Rakenteet ovat vääjäämättä erilaiset tulevaisuudessa, ja taustalla ei niinkään ole raha- vaan henkilöstöpula. Minunkaltaisiani sairaanhoitajia, lääkäreitä tai sosiaalityöntekijöitä ei kaapata noin vain työttömyyskortistoista korjaamaan tekijäpulaa. Osastopaikkoja on ollut pitkään Pohjois-Pohjanmaalla kiinni, koska ei ole ihmisiä pyörittämään toimintaan. Rahastakin tietenkin on ainainen uupelo, mutta monesti palkkamäärärahoja on jäänyt käyttämättäkin.
Harmaat hiukset ovat kiistatta koko sote-alan suurin ongelma. Ammattilaisten ikääntyminen kertoo myös koko väestön ikääntymisestä. Ja kun ihmiset ikääntyvät, tarvitaan entistä enemmän sote-palveluita. Tämä yhtälö on ohjannut hakemaan palvelurakenteen muutosta satsaamalla enemmän kotia annettaviin palveluihin. Vasemmistoliitto on pitänyt vahvasti esillä sitä, että satsaukset kevyempiin ratkaisuihin on tehtävä ennen muita muutoksia. Jos jotain vastustamme ehdottoman jyrkästi, ne ovat tyhmät säästöt.
Erityisen tyhmiä ja koko Suomelle vahingollisia säästöjä pelkään tekevän tosin Suomen tulevan hallituksen. Petteri Orpo on muodostamassa oikeistohallitusta, joka on valmis kuuden miljardin euron sopeutuksiin. Ja se tulee vääjäämättä valtionvarainministeriön mukaan tarkoittamaan leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin, sosiaaliturvaan ja koulutukseen.
Kovin mielenkiintoista onkin seurata, miten Orpon ennen eduskuntavaaleja antamiin lupaukset, joiden mukaan  ”me emme ole leikkaamassa ihmisten toimeentulosta”, ”me emme halua tehdä leikkauksia koulutukseen”, ”me emme ole koskemassa eläkkeensaajien indekseihin” sekä ”me emme ole leikkaamassa soten rahoitusta.” Pahoin pelkään, että nämä ovat ”sellaisia juhlapuheita”, jollaiseksi Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kuittasi puolueen itsensä esittämän terveysveron, jolla se olisi rahoittanut veronalennuksia. Nyt jää nähtäväksi, tullaanko tämä tekemään esimerkiksi velalla. Sellaisenkin mahdollisuuden toi viime vuonna esiin Kokoomuksen Elina Valtonen.
Kokoomuksen hallituskumppani perussuomalaiset pelasi tyytymättömyydellä itselleen jättipotin, ja hallitukseen päästessään saa vastata huutoonsa. Puolueen lupaukset bensan hinnan laskusta ja pienen ihmisen asian ajamisesta tulevat unohtumaan, ja leikkauksia tehdään niin että tyrät rytkyvät. Persujen lupaukset tulevat osoittautumaan tyhjiksi sanoiksi
Olen huolissani varsinkin sote-leikkauksista, koska meillä Pohteella ei todellakaan ole ylimääräistä rahaa. Jo nyt ollaan tuskailtu eurojen kanssa, mutta jos esimerkiksi rahoitusmekanismia ronkitaan huonommaksi, palveluita niin sanotusti tehostetaan tai niitä yksityistetään tai ulkoistetaan kiihtyvällä tahdilla, maksajiksi joutuvat lopulta köyhät ja varattomat ihmiset. Hyvinvointialueet ovat täysin riippuvaisia valtion rahoituksesta, joten ne pakotetaan tekemään likainen työ Orpon ja Purran puolesta. Jälki näkyy sitten terveyskeskuksissa, sairaaloissa, sosiaalityössä ja esimerkiksi lastensuojelussa, ja inhimillinen hinta tulee olemaan hurja.
Hyvät kuulijat
Vasemmisto kärsi vaalitappion. Sekin on kiistaton fakta. Meillä on meneillään myös Pohjois-Suomessa analyysi kaikesta tästä. Yksi asia on selvä, me emme vastannut riittävällä tavalla ihmisten huutoon. Tyytymättömyys oli pinnalla, muutosta haluttiin. Valitettavasti luulen, että tulevat vuodet tulevat nostattamaan entistä enemmän tyytymättömyyttä, koska kyyti tulee olemaan erityisen kylmää, vielä kylmempää kuin tässä vappusäässä on.
Tänään kuitenkin juhlitaan.
Vanhempainvapaata, viisipäiväistä työviikkoa, kahdeksan tunnin työpäivää, sairausajan palkkaa, ylityökorvauksia, talvilomaa sekä työttömyyden turvaa.
Oikeuksia, jotka järjestäytynyt työväenliike on taistellut.
Tänään vappuna on syytä juhlaan myös täällä Limingassa. Vappu on työläisten, opiskelijoiden ja kevään juhla. Erinomaisen hyvää vappua kaikille!

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja