Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
14.02.2023

Ulosoton suojaosaa nostettava pysyvästi

Vasemmistoliitto ajoi vahvasti hallituksessa ulosoton suojaosan nostamista. Näin on tehtykin vuoden 2023 osalta. Tarkoituksena on ollut erityisesti tukea ylivelkaantuneita ihmisiä inflaation laukatessa suurempana kuin miesmuistiin. Suurempi käteenjäävä osuus tuloista tukee myös hyvällä todennäköisyydellä ulosotossa olevien ihmisten hakeutumista töihin.

Toivonkin vahvasti, että tuleva hallitus tekee tästä ratkaisusta pysyvän, koska se on köyhyyttä ja eriarvoisuutta vähentävä ratkaisu. Suojaosan voisi nostaa esimerkiksi takuueläkkeen tasolle kuten vuodeksi 2023 tehtiin.
Muutos on merkittävä. Vielä vuonna 2022 velallisen suojaosuus oli 696 euroa kuukaudessa, vuonna 2023 lukema on 922 euroa. Kun saa tienattua useamman sata euroa enemmän ilman, että ”vouti” vie ne, helpottaa elämä.
Hallitus on tehnyt kyllä jo ratkaisuja pienituloisimpien ulosotossa olevien ihmisten tilanteen helpottamiseksi, koska toukokuun 2023 alusta he saavat tulojen ulosmittauksesta ilman erillistä pyyntöä kolme vapaakuukautta, kun vielä 2022 niitä oli kaksi. Näinä kuukausina ulosmittausta ei tehdä lainkaan.
Lisäksi ulosotossa olevien velkojen vanhenemisaikaa tulisi lyhentää ja ulosotto-osuuden progressiota tulisi lisätä.
Ulosoton ei tarvitse tarkoittaa mitään maailmanloppua, mutta vaikeasta elämäntilanteesta se voi kertoa. Kun kylkiäisenä on usein maksuhäiriömerkintä, elämä hankaloituu.
Vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä on ollut ulosotossa. Maksuhäiriömerkintä poistuu maksamisen jälkeen tämän hallituksen tekemän uudistuksen myötä jo kuukaudessa, aiemmin se on näkynyt ainakin kaksi vuotta. Uudistus helpottaa vuokra-asunnon saamista tai vaikkapa kotivakuutuksen saamista.
Ulosoton suojaosan nosto on yksi tapa lisää sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Sen sijaan, että panisimme politiikassa painoarvon veroalen suuntaan, haluamme helpottaa oikeasti kaikista vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten asiaa. Toimia on jo tehty, mutta maailma ei ole tullut vielä valmiiksi.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.07.2023

Pääministeri Orpoa viedään kuin litran mittaa

19.06.2023

Puheenvuoroni Oulun koulujen palveluverkosta valtuustossa 19.6.203

22.05.2023

Puheenvuoroni Oulun Infran ulkoistamisesta 23.5.2023