Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
14.04.2023

Oulun Infran ulkoistuksen tie olisi turmiollinen

Lähiviikkona saadaan tieto siitä, lähdetäänkö kaupungin päätöksenteossa Oulun Infra -liikelaitoksen osalta massiivisen ulkoistuksen tielle. Pidän itse perustellumpana pääsopijajärjestöjen esittämää vaihtoehtoa, jossa sen sijasta kehitetään omaa tuotantoa.

Kriisivalmiuden merkitystä ei voi nykyään olla korostamatta liikaa. Jos ihmisten perustarpeisiin liittyvissä vesijohdoissa tai viemäriverkoissa tapahtuu yllättäviä ongelmia, ei ole hetkeäkään aikaa vatulointiin. Myös esimerkiksi myrskyvahinkojen korjaamiseen on tartuttava välittömästi. Tämänkaltaisissa tapauksissa oman toiminnan merkitys huoltovarmuuden kannalta korostuu entisestään. Mitä tapahtuisi, jos palvelusta vastaava ulkoistettu palveluntuottaja menisi nurin juuri ennen kriisiä tänä epävakauden aikakautena?
On syytä huomata, että Oulun Infrassa käytetyn monituottajuuden mukaisesti yli 600 pk-yritystä on mukana yhteistyössä toteuttamassa palveluita. Tähän kuvioon sopii erinomaisesti jatkossakin oma toiminta, joka takaa joustavuutta niin palveluiden hankintaan kuin itse työhön.
Aivan olennaista on myös sisäistää se, että Oulun Infran työntekijät ovat moniosaajia, jotka tietävät eri kohteiden erityishaasteet ja olosuhteet. Liikkeenluovutuksen myötä on aito vaara, että tämä osaaminen menetettäisiin. Sen sijaan henkilöstön osaamista on otettava entistä enemmän Oulun Infran kehittämiseen mukaan.
Erinomaisen olennaista on myös miettiä ulkoistuksen vaikutusta Oulun työnantajamielikuvaan. Jos olemme valmis jatkuvasti antamaan osaamisemme todennäköisesti alan jättifirmoille, ei se houkuttele töihin Oululle. Ja mikä olisi ulkoistuksen vaikutus Oulun alueen verokertymään, entä miten voidaan vertailla hintaa ja laatua, jos oma palvelutuotanto katoaisi?
Oulun Infran ulkoistuksella haetaan lyhytnäköisiä säästöjä. Tehokkuutta sinällään tarvitaan. Esimerkiksi vahvemman sopimushallinnan kautta saataisiin päällekkäisiä kuluja kilpailutuksista pois. Oma toiminta on syytä pitää vahvasti teknisen palvelupaletissa mukana, siksi emme tarvitse esitettyjä kokonaisulkoistuksia Oulun Infraan.
Olli Kohonen
1. varavaltuutettu, kaupunginhallituksen varajäsen (vas)
Oulu
(Kirjoitus on julkaistu myös Kalevassa 14.4.2023)

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja