Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
23.08.2022

Sähkön hinta kuriin

Maailmaa on muutettava. Ensiksi vuorossa oli vesi, nyt sähkö. Olen mukana vastuuhenkilönä kansalaisaloitteessa, jossa vaaditaan sähkön hintaa kuriin. Siinä olennaisena tavoitteena on, että eduskunta selvittäisi kiireellisellä aikataululla mahdollisuudet säätää laki hintakaton käyttöönotosta sähkön hinnoittelusta.

Tuleva talvi voi olla erityisen vaikea tavallisille ihmisille, mutta myös suomalaisille yrityksille sähkön hinnan kivutessa aina vain ylöspäin. Tilanne on jo nyt todella hurja, ja se reaalisoituu monelle sähkösopimuksia uusittaessa. Eikä se helpommaksi muutu.

Esimerkiksi pörssisähkö on välillä hinnaltaan todella hämmentävissä hinnoissa. Nyt tiistaina se nousikin aivan uusiin ennätyksiin.  Ja emme todellakaan ole välttämättä nähneet kaikkea. Olennaisen selvittävän tekijän tiedämme tälle kaikelle, ja se on Venäjän aiheuttama rikollinen hyökkäyssota.

Kuten kansalaisaloitteen perusteluissa toteamme, sähköenergia on yhteiskuntamme yksi peruspilari, jota kaikki tarvitsevat. Yhteiskunta ei toimi ilman sähköä, kodit jäävät kylmäksi ja elektroniikka ei toimi, jos sähkölaskua ei pysty maksamaan. Tämä voi tulla erityisen suureksi haasteeksi pienituloisille.

Katon luominen sähkön hinnalle ei välttämättä olisi yksinkertaista. Mutta mahdollista se on. Erilaisia vaihtoehtoja on jo käytössä eri maissa. Esimerkiksi Espanja ja Portugali ovat asettaneet katon sähkön hinnoitteluun. Norjassa on hintakatto tiettyyn kulutukseen asti, minkä yli menevästä osasta maksetaan markkinahintaa. Se rohkaisee myös sähkönsäästöön ja on hyvä ympäristönäkökulmasta.

Sähkön hinta on siis saatava kuriin. Tämä on olennainen asia ihmisten perustarpeiden näkökulmasta. Toivottavasti mahdollisimman moni allekirjoittaa aloitteemme ja asia etenee.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.07.2023

Pääministeri Orpoa viedään kuin litran mittaa

19.06.2023

Puheenvuoroni Oulun koulujen palveluverkosta valtuustossa 19.6.203

22.05.2023

Puheenvuoroni Oulun Infran ulkoistamisesta 23.5.2023