Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
01.01.2022

31 uuden vuoden vaalilupausta

Innostuin muutama päivä sitten tekemään Twitterissä vaalilupauksien (hyviä tai huonoja) tykkäyskisan, ja 31 sydäntä sitä sitten tuli.

Näin aluevaalien koittaessa tällainen idea olikin sitten ehkä paikallaan, ja kun vielä uusi vuosikin on. Mutta mielestäni lupaukseni ovat kuitenkin sangen realistisia sellaisia. En voi yksin luvata muuttavani kaikkea, koska siihen ei kukaan pysty demokratiassa itsekseen. Voin ennen kaikkea luvata olevani aktiivinen, ahkera ja aloitteellinen. Mutta seuraavassapa ne lupaukseni!

1. Lupaan tehdä aina parhaani.

2. Lupaan tehdä yhteistyötä myös muiden puolueiden kanssa tulevana vuonnakin. Minussa ei asu yksin viisaus. Vaikka oikeastakin laidasta voi tulla hyviä ja kannatettavia esityksiä.

3. Lupaan miettiä aina kaikista vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta päätöksiä tehdessä.

4. Lupaan perehtyä käsiteltäviin asioihin ja esityslistoihin. Jos en tiedä vastausta johonkin kysymykseen, kysyn asioista tarvittaessa etukäteen viranhaltijoilta tai muilta päättäjiltä.

5. Lupaan tapella työntekijöiden aseman parantamiseksi kunnassa ja tulevalla hyvinvointialueella. Ohjelmien kirjauksien on tuettava tätä ja niiden toteuttamiseksi on taattava riittävät resurssit.

6. Lupaan olla aktiivinen ja tehdä tarvittaessa erilaisia aloitteita asiantilojen muuttamiseksi. Itseisarvoja tai julkisuustemppuja nämä aloitteet eivät saa kuitenkaan olla.

7. Lupaan tehdä työtä sen puolesta, että Pohjois-Pohjanmaalla on tarjolla laadukasta vanhushoivaa, jonka tulisi olla aidosti myös lähipalvelu.

8.  Lupaan suhtautua asiallisesti kansalaisten yhteydenottoihin ja tutkia ne. Toimintaankin on lähdettävä tuimasti tarpeen niin vaatiessa.

9. Lupaan edistää kulttuurin asiaa. Oulu2026 on merkittävimpiä asioita kaupunkimme viimeaikaisessa historiassa. Toivottavasti sitä tukemaan tapahtuu pian Pikisaaren jo kulttuurikeskukseksi muotoutuneen Vanhan Villatehtaan kauppa OSAO:lta Oulun kaupungille. Esitimme sitä Sarkkisen Hannan kanssa jo vuonna 2017. Kulttuuri heijastuu myös hyvinvointiin.

10. Lupaan edistää liikunnan asiaa. Oulussa on hyvä perinne alle 18-vuotiaiden maksuttomista liikuntavuoroista, jotka pienentävät harrastuskustannuksia. Tästä on pidettävä kiinni. Itsestäänselvyys se ei ole, ja itsekin olen laittanut tikkua ristiin sen puolesta taannoin tuhansia nimiä keränneen adressin muodossa. Myös tulevalla hyvinvointialueella on mietittävä mahdollisimman hyvin mahdollisuudet toteuttaa liikuntaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisenkin kannalta.

11. Lupaan edistää hyviä hankkeita. Esimerkiksi Heinäpään futisstadion on sellainen, kunhan siihen liittyvät haasteet saadaan toivottavasti pian ratkaistua. Tämä menee kyllä kovasti kuntapolitiikan puolelle 🙂

12. Lupaan ajatella asiat mielenterveyden kannalta laajasti. Tämän takia teinkin esimerkiksi kunnallisten päätöksien mielenterveysvaikutuksien arviointia koskevan valtuustoaloitteen, joka on nyt jatkokäsittelyssä hyvinvointipalveluissa.

13. Lupaan olla armollinen myös itselleni. Minäkään en ole täydellinen päättäjä, enkä voi osata kaikkea. Voin kysyä muiltakin apua kaikissa luottamustehtävissäni.

14. Lupaan miettiä asiat tulevalla Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella koko maakunnan näkökulmasta. Oulu ei ole maailman napa, vaikka maakunnan pääkaupunki onkin. Lähipalvelut on turvattava.

15. Lupaan toisaalta miettiä asioita ennakkoluulottomasti hyvinvointialueilla. Palveluverkossa ei saa tuijottaa yksin vanhoihin kuntarajoihin. Nyt luodaan uutta ja ihan varmasti ihmisten parhaaksi.

16. Lupaan miettiä erityisesti pienten yritysten asemaa sote-palvelutuotannossa. Olen ehdottomasti vankkumaton julkisen sektorin kannattaja, ja sote-palveluista selkeän valtaosan tulisi olla julkisten toteuttamia. Mutta tehdessä palvelunhankintoja yrityksiltä (mikä on tietyissä tilanteissa järkevää) palvelusetelinä tai ostopalveluna, tulee huolehtia erityisesti pienten yritysten mahdollisuudesta olla mukana niitä toteuttamassa.

17. Lupaan olla joskus hauskakin politiikassa. Tai ainakin yritän 🙂 Huumori on elämän suola, niin kokouksissa kuin kirjoituksissakin. Ei päätöksiä saa tehdä vain rypyt otsassa.

18. Lupaan miettiä yön yli ennen muodostamista kantaa merkittäviin kysymyksiin. Hätiköimällä ei tule hyviä lopputuloksia.

19. Lupaan toisaalta toimia nopeasti, jos tilanne niin vaatii. Ajoitus on monesti politiikassa kaikki kaikessa, jos haluaa saada muutosta asioihin.

20. Lupaan olla ihmisten tavoitettavissa. Minulle voi laittaa viestiä, soittaa tai lähettää savumerkkejä. Reagoin yhteydenottoihin heti kun ehdin.

21. Lupaan huomioida sote-päätöksistä linjattaessa mielessä myös potilaitten/asiakkaiden omaisten huolen ja tarpeet.

22.  Lupaan olla lupaamatta mitään varmuudella. Kukaan ei saa yksin asioita muutettua, vaan siihen tarvitaan joukon voimaa.

23. Lupaan olla tarvittaessa myös periaatteellinen. Esimerkiksi huonoille tavoille, rasismille ja toisten halveksumiselle minulla on nollatoleranssi.

24. Lupaan perustella sen, miksi olen mitäkin mieltä asioista.

25. Lupaan muuttaa mieltäni, jos uuden tiedon valossa näkemykseni on kehittämisen tarpeessa.

26. Lupaan välttää poliitikkona osaoptimointia. Kuntien ja hyvinvointialueiden ei tule tehdä lyhytnäköisiä säästöjä toistensa kustanuksella.

27. Lupaan nostaa esille sen, että hyvinvointialueemme tarvitsee liikkuvien sote-palveluiden kehittämistä. Hammashuoltorekat ovat tätä päivää ja esimerkiksi niillä voidaan tuoda palvelut ihmisten lähelle helpolla.

28. Lupaan nostaa esille sen, että etävastaanottojen kehittäminen on erittäin suuri mahdollisuus tulevaisuudelle saada kestäviä säästöjä. Digitalisaation mahdollisuuksia hyödynnetään jo nyt, mutta niistä on otettavissa entistä enemmän irti.

29. Lupaan pitää julkisen sektorin palvelut ykkösenä. Ei tehdä hölmöjä ja loppuviimein kalliita ulkoistuksia.

30. Lupaan nostaa esiin lasten aseman merkityksen tulevalle. Heistä ei saa tehdä lyhytnäköisiä säästöjä.

31. Lupaan olla asiallinen, vasemmistolainen tiimipelaaja. Yhdessä tekemällä työtä saamme parhaat lopputulokset.

 

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja