Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
31.01.2023

Reilumpi huominen kaikille, ei harvoille

Vasemmistoliiton vaaliohjelma on nyt julkaistu! Se takaa mielestäni erinomaiset lähtökohdat sille, miten tulevina vuosina rakennetaan reilumpaa Suomea ja huomista kaikille, ei harvoille.

Ohjelmassa on mittavat nuotit siihen miten työelämästä, sote-palveluista, ympäristökysymyksistä, koulutuksesta ja monesta muusta asiasta päätettäisiin Vasemmistoliiton mielestä. Haluamme periaatteellisia muutoksia maahamme reilumman Suomen mahdollistamiseksi.

Työelämää uudistattaessa haluamme ay-liikkeelle joukkokanneoikeuden auttamaan haavoittuvimmassa asemassa olevia, laajentaa veronumeron käyttöä muun muassa palvelualoille työehtojen polkemisen vähentämiseksi, mahdollistaa vähintään 12 euron minimituntipalkka myös lainsäädännön tasolla.
Työttömillä tulee olla vapaa opiskeluoikeus työttömyysturvalla.

Työllisyystakuu pitkäaikaistyöttömille eli mahdollisuus palkkatuettuun työhön 12 kuukauden työttömyyden jälkeen on myös olennainen uudistus Vasemmistoliiton mielestä. Tärkeää on myös parantaa työnantajan mahdollisuutta järjestää oppisopimuskoulutus, ja tätä voidaan helpottaa nostamalla koulutuskorvauksia, kun kyse on työttömästä tai toisen asteen tutkintoa vailla olevasta nuoresta.

Suomen on oltava myös mukana reilussa siirtymässä. Tässä olennaista on puhtaaseen energiaan kuten tuuleen, aurinkoon ja vetyyn tehtävät investoinnit. Satsamalla myös kiertotalouteen ja nostamalla TKI-panostukseen viiteen prosenttiin BKT:sta saamme työhön ja yritteliäisyyteen vauhtia.
Olen myös iloinen siitä, että vaaliohjelmassamme on aidosti huomioitu huoltovarmuuden merkitys, joka on aina vain korostunut koronapandemian ja Ukrainan sodan myötä. Sähköverkot tulisikin ostaa takaisin valtiolle ja toteutettava energiantuotantoa osittain julkisesti. Vesihuollon yksityistämisen estämisen taisin hoitaa jo 🙂
Turvallisuuspolitiikan merkitys on korostunut dramaattisesti vuoden sisään. Itse näen Suomen Nato-jäsenyyden perustelluksi, mutta se ei saa toteutua hinnalla minä hyvänsä, esimerkiksi Turkin johtaja Erdogania mielistelemällä. Vasemmistoliiton mielestä Suomen Nato-jäsenyyden pitää olla puolustuksellinen. Emme tahdo maaperällemme muiden maiden sotilastukikohtia, pysyviä joukkoja emmekä ydinaseita.
Ennen kaikkea olen vaaliohjelmamme linjoilla siitä, että hyvinvointipalveluiden vahvistamista on jatkettava. Vasemmistoliito tavoittelee 500 miljoonan euron panostuksia koulutukseen, sosiaaliturvaan ja sosiaali- ja terveyspalveluihin kuhunkin. Vasemmistoliitto esittää satojen miljoonien satsausta oppimisen tukeen, varhaiskasvatukseen ja korkeakouluille.
Tahdomme vahvistaa perusturvaa, nostaa lapsilisiä, työttömyysturvan suojaosaa ja omaishoidon palkkioita.
Tämä maksaa ja meiltä kysytään luonnollisesti ja perustellusti, mistä rahat kaikkeen otetaan. Vaaliohjelmamme linjauksien mukaan valtiontalouden tasapainoa on tarpeen kohentaa vaalikauden aikana noin kolmen miljardin verran. Mikäli toteutetaan noin 1,5 miljardin lisämenoja, on taloutta tasapainottavien toimien suuruusluokka 4,5 miljardia euroa. Tästä esitämme verouudistuksia 2,5 miljardin edestä, menosäästöjä 0,5 miljardin edestä sekä 1,5 miljardia työllisyyden ja tuottavuuden parantumisen kautta.
Ohjelmassamme on useampi kymmen sivua erinomaisia asioita, jotka ehdottoman valtaosin allekirjoitan. Itsekin sain olla mukana valiokuntatyössä, joka viimeisteli puoluevaltuuston reilu viikko sitten lopullisesti hyväksymän version. Sain mukaan muutaman asianoston, jota pidän periaatteellisesti tärkeinä yhteiskunnallisina muutostarpeina. Esitämme siis tavoitteeksemme, että tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta tulisi tehdä maksutonta potilaalle. Tällä hetkellä näin ei ole, ja on mielestäni totaalisen nurinkurista, että vasten tahtoaan (sinällään terveydellisesti perustellusti) hoidossa olevat yleensä erittäin pienituloiset ihmiset joutuvat maksamaan hoidostaan. He ovat usein sosiaalietuuksien varassa, ja sairaalamaksut menevät lähinnä yhteiskunnan taskusta toiseen aiheuttaen matkalla korkeintaan maksuhäiriön.
Lisäksi esityksestäni Vasemmistoliitto tavoittelee opintolainan takaisinmaksuerien huomioimista toimeentulotukea koskevassa lainsäädännössä. Tällä hetkellä näin ei ole, mutta perintäkulut kyllä huomioidaan ja opintotuen takaisinmaksut menevät sinne usein aiheuttaen nurinkurisesti maksuhäiriön. Tätäkin yhteiskunnallista epäkohtaa on jo koitettu lakialoitteella korjata, mutta nyt tästä on myös puolueen virallinen eduskuntavaalitavoite. Yllä olevat asiat ovat sinällään pieniä esityksiä, mutta voivat olla yksilölle hyvinkin merkityksellisiä.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja