Olli Kohonen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
09.11.2022

On väliä, ketkä käyttävät valtaa

Oikeistopuolueet käynnistävät vaalikampanjoitaan esittämällä mittavia leikkauslistojaan. Esimerkiksi Kokoomus haluaa heikentää työttömyysturvaa ja asumistukea.

Puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen on kertonut olevansa valmis alentamaan myös hyvätuloisten veroja vaikka lisävelalla. Tämä lisäisi yhteiskunnallista eriarvoisuutta.

Politiikassa on vaihtoehtoja. Sähkölaskujen ja inflaation kanssa kamppailevien ihmisten talousahdinkoa on helpotettu hallituksen toimesta suuresti. Sähkötukien lisäksi v. 2023 tehdään muun muassa 20 prosentin korotus työttömyysturvan lapsikorotukseen ja 10 prosentin korotus toimeentulotuen alle 18-vuotiaiden perusosaan. Joulukuussa 2022 maksetaan ylimääräinen lapsilisä.

Lisäksi työeläkeindeksiin tehdään historiallisen suuri 6,8% korotus ja kansaneläkeindeksiä korotetaan 4,2%. Tämän ohella vuodeksi 2023 lääkkeiden vuosiomavastuuraja jäädytetään ja varhaiskasvatuksen maksuja alennetaan. Erittäin hyvä asia on myös se, että vuonna 2023 velallisen suojaosuus korotetaan takuueläkkeen tasolle kokeiluna. Listaa pieni- ja keskituloisten parhaaksi tehdystä kohennuksista voisi helposti jatkaa.

Tämä maksaa. Mutta mikään hallituspohja ei olisi voinut väistää tavallista suomalaista kurittanutta koronapandemiaa tai Venäjän rikollista hyökkäyssotaa Ukrainaan. Rahoituksesta on huolehdittava. Ei olisi pahitteeksi korjata vaikkapa listaamattomien yritysten osinkoveroetuja, jota kautta voisi saada julkiseen talouteen noin 400 miljoonan lisätuloja.

Sosiaaliturvan kehittäminen Suomessa ei saa olla pelkästään reagointia kriiseihin, vaan suureksi linjaksi on otettava tulevaisuudessa myös perustulo pirstaleisen järjestelmän uudistamiseksi. Olennaista on se, että työnteon ja yrittäjyyden tulisi olla aina kannattavaa. Vasemmistoliitto on valmis tekemään tämän(kin) asian puolesta töitä. On väliä, ketkä käyttävät valtaa Suomessa.

Olli Kohonen
Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. varapuheenjohtaja (vas)
Kansanedustajaehdokas
Oulu

(Kirjoitus julkaistu myös Forum24:ssa 9.11.2022)

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

14.02.2024

Valtuustoaloite: Ouluun Porin mallin mukaiset ”Maksa mitä haluat” -päivät kulttuuri- ja liikuntapalveluihin

19.01.2024

Li Andersson Suomen presidentiksi

09.12.2023

Myös hyvinvointialueiden tulevaisuudelle on vaihtoehtoja